Studio S Entertainment Vittorio De Sica – Masterpiece collection (5 Disc Box Set) (DVD) - Studio S Entertainment

Studio S Entertainment

Vittorio De Sica – Masterpiece collection (5 Disc Box Set) (DVD)

CYKELTJUVEN

Endast två verk har någonsin erövrat förstaplatsen på Sight & Sounds berömda topplista där världens främsta regissörer varje decennium utser historiens bästa filmer. Citizen Kane och Cykeltjuven. Andra filmer göre sig icke besvär.

I efterkrigstidens Rom möter vi Antonio, en hederlig karl som tvingats till arbetslöshet under två år. Men så får han oväntat jobb som filmaffischklistrare, under villkoret att han håller sig med egen cykel. Efter att ha pantsatt det sista av värde i familjens hem beger han sig stolt ut tidigt på morgonen tillsammans med sin son. Rita Hayworth blickar lockande ner från den färdigklistrade affischen när katastrofen är framme. Någon stjäl cykeln.

Bland trängseln på trottoarer och torg inleds den desperata jakten inför ansiktena på tusentals likgiltiga människor. Sakta inser de att de bara har varandra att lita på i sitt sökande efter cykeln, som innebär skillnaden mellan svält eller bröd, mellan liv och död.

MIRAKLET I MILANO

Fylld av en djup tro på människans godhet berättar Vittorio De Sica den hjärtevärmande, fantasifulla och mycket roliga historien om det naiva hittebarnet Toto. Efter att ha levt isolerad hela sitt liv omhuldad av ömhet lämnar han kyrkans barnhem och kastas ut i den råa verkligheten.

Utan att veta vad ondska ens betyder förenar han sig med trashankarna i Milanos utkant och lyckas tillsammans med de säregna figurerna bygga ett eget litet samhälle i korrigerad plåt och tomlådor. Det är inte mycket, men det är i alla fall ett hem där de får vara i fred. Men så börjar det plötsligt spruta ur marken. Av olja?

Nu måste trashankarna bort. Och det fort. Polisen och militären mobiliserar sina styrkor, laddar vapnen och gör sig klara att gå till attack. Det är då allt det fantastiska sker? Det som för evig tid ska kommas ihåg som Miraklet i Milano!

IGÅR, IDAG, IMORGON
När I går, i dag, i morgon hade premiär var Sophia Loren och Marcello Mastroianni redan Europas hetaste skådespelarpar, men här slog det gnistor mer än någonsin. Filmens omtalade stripscen fick massorna att strömma till och är fortfarande en av italiensk films mest berömda. 31 år senare parodierades den i Robert Altmans Prêt-à-Porter, av Sophia och Marcello själva.

Neapel är skådeplatsen för den första av tre liderliga och komiska episoder. Här möter vi en försäljerska av smuggelcigaretter som utnyttjar den lag som säger att havande kvinnor inte får sättas i fängelse. Men efter sju barn börjar potensen på hennes härdade man att svikta?

I Milano stiftar vi motvilligt bekantskap med en miljonärska som är upp över öronen kär i sin fattige men stilige älskare. Det vill säga, tills han fullständigt demolerar hennes gnistrande Rolls Royce.

Och i Rom förtjusas vi av en godhjärtad lyxprostituerad som avger ett kyskhetslöfte när en prästelev börjar bli närgången – till hennes mest pilska kunds stora förtret!

UMBERTO D.

När Umberto D. hade premiär 1952 blev den ett publikfiasko som närapå ruinerade Vittorio De Sica. I dag räknas den som en av de stora klassikerna, ständigt nämnd på kritikernas listor över världshistoriens bästa filmer. En rättvis revansch för De Sica, som höll filmen som sitt främsta verk. Till och med ovanför Cykeltjuven.

Filmen berättar på ett djupt mänskligt plan historien om den åldrade Umberto D. Efter ett helt liv i statens tjänst förvisas han till fattigdomens bakgata – utan vänner, pengar och människovärde. Den enda som skänker honom någon tröst är hans lilla hund Flike, som betyder allt för honom. Drabbad av vemod och sorg väljer han bort förnedringens långsamma död för att istället ända sitt liv för egen hand. Men först måste han hitta någon som kan ta hand om hans trofasta vän.

Filmen är dedicerad till De Sicas far Umberto, vars öde berättelsen bygger på. Detta var regissörens ovärderliga gåva till honom. Och till alla oss andra.

TIDLÖSA MÄSTERVERK

En unik dokumentär om en av alla tiders mest hyllade och prisbelönta regissörer. Exklusivt för denna box.