Studio S Entertainment The McMasters (DVD/VoD) - Studio S Entertainment

Studio S Entertainment

Omslag av The McMasters (DVD/VoD)

Förstora omslag

Genre Klassiker, Releaser längre fram, Western
Land USA
Inspelningsår 1970
Regi Alf Kjellin
Skådespelare Burl Ives, Brock Peters, David Carradine, Nancy Kwan, Jack Palance, John Carradine, L.Q. Jones, R.G. Armstrong
Artikelnr S1035
Release TBA
Omslag av The McMasters (DVD/VoD)

The McMasters (DVD/VoD)

EN UNIK CHANS ATT SE EN AV DE TVÅ FILMER ALF KJELLIN REGISSERADE I HOLLYWOOD!

Alla minns vi förstås tvekampen mellan Alf Kjellins student och Stig Järrels vidrige lärare i Alf Sjöberg mästerverk ”Hets” med manus av Ingmar Bergman. 1944 innebar den Kjellins stora genombrott, vilket torpederade honom upp på A-listan med huvudroller i oförglömliga verk som ”Iris och löjtnantshjärta”, ”Driver dagg faller regn”, ”Singoalla” och förstås Hasse Ekmans ”Vandring med månen”, ”Den vita katten” och ”Egen ingång”. Samtliga utgivna på DVD av Studio S.

Inte oväntat fick Hollywood också upp ögonen för Kjellin, så i början av 1960-talet packade han väskan och köpte sig en resa till USA. Utan returbiljett. Roller i bland annat Alistair MacLeans storfilm ”Polarstation Zebra svarar ej” följde. Parallellt började han också regissera för amerikansk tv, vilket visade sig vara det han trivdes allra bäst med. Mellan 1961-1985 regisserade han en eller flera episoder av tv-serieklassiker som, i tur och ordning, ”Mannen från U.N.C.L.E.”, ”Bröderna Cartwright”, ”Krutrök”, ”Columbo”, ”Lilla huset på prärien”, ”Columbo”, ”Cannon”, ”Familjen Macahan” och ”Dynastin”.

Hemma i Sverige hade han regisserat sju filmer, bland annat ”Lustgården” efter Ingmar Bergmans manus. I Hollywood blev det tyvärr bara tid över till två. Den ena av dessa får den svenska DVD-publiken nu möjlighet att se, nämligen THE McMASTERS, som både är en stenhård westernfilm och en svidande uppgörelse med rasism.

Amerikanska frihetskriget är över och de sargade soldaterna återvänder till sina hem. En av dem är Benji, som nu återvänder som en fri man efter ett liv som slav. Hans tidigare ägare tar emot honom med öppna armar och gör honom till sin kompanjon på sin ranch. Men under ytan i trakten jäser vreden. Många är de som inte ser vänskapen mellan den svarte och vite cowboyen med blida ögon. En våldsam urladdning är snart oundviklig.

Manuset till THE McMASTERS skrevs av Harold Jacob Smith, Oscarbelönad för ”Kedjan” med Tony Curtis och Sidney Poitier. I rollistan finner vi namn som Burl Ives, Brock Peters, David Carradine, Nancy Kwan och Jack Palance.