Studio S Entertainment Skolan vid världens ände (Bio) - Studio S Entertainment

Studio S Entertainment

Omslag av Skolan vid världens ände (Bio)

Förstora omslag

Originaltitel Lunana: A Yak in the Classroom
Genre BIOFILMER, Drama
Land Bhutan
Inspelningsår 2022
Regi Pawo Choyning Dorji
Skådespelare Sherab Dorji, Ugyen Norbu Lhendup, Kelden Lhamo Gurung
Format Barntillåten
Artikelnr S1103
Release BIOPREMIÄR 2022-11-18
Omslag av Skolan vid världens ände (Bio)

Skolan vid världens ände (Bio)

ÅRETS ÖVERRASKING PÅ BIO I EUROPA – EN OSCARNOMINERAD FILM FRÅN BHUTAN!

När såg du senast en film från Bhutan?

Inom kort har du chansen när Skolan vid världens ände har biopremiär. Denna lilla film från kungadömet i östra delen av Himalaya (inklämt mellan Kina och Indien) med sina blott 750 000 invånare har varit en överraskning på bio i många länder. Som i Danmark där den när detta skrivs är topp 10 och på fyra veckor har setts av 10 000 biobesökare.

Vid årets Oscargala var filmen dessutom nominerad till Bästa internationella film. ”Drive My Car” vann visserligen, men bara att väljas ut till en av de fem nominerade bland hundratals kandidater är förstås en stor vinst. Det var första gången någonsin som en film från Bhutan nominerades!

Detta är berättelsen om Ugyen Dorji, en ung lärare som drömmer om att bli popsångare och ägnar mer tid åt att vara ute och festa på stadens krogar än att sköta sitt jobb. Skolledningen tröttnar på honom och ger honom ett ultimatum – ta jobb som lärare i Lunana, annars åker du ut!

Dorji tackar motvilligt ja och befinner sig snart på sin långa resa till Lunana, vilken avslutas med åtta dagars stenhård vandring uppför bergen. Skolan i Luana är inte bara den mest avlägsna skolan i Bhutan – det är den mest avlägsna i hela världen!

I Lunana finns inga butiker, inga telefoner, inget internet… Och så jäkla kallt att man är tvungen att ställa in en yak i klassrummet för att värma upp det!

Kulturkrock mellan den nya och gamla världen möts i denna oerhört charmiga, ömsinta och tänkvärda film som värmer mer än om man ställer in en yak i biografen!


TRIVIA:
* Alla skådespelare i Lunana är bergsbor.
* För att ta sig till inspelningsplatsen tvingades hela filmteamet att ta sig per fot uppför bergen. En uppfriskande promenad som tog en vecka.
* För att få upp kameror och all annan utrustning, proviant, varma kläder etc använde man sig av 65 åsnor.


* * * * * ”Filmen som tagit världen med storm. Det finns inget godtagbart skäl att missa denna vackra och varma film!– Filmeye
* * * * ”Ömsint feelgood-juvel. Gör underverk för själen! – Amelia
* * * * ”Värmer hjärtat. Hänförande och oerhört charmig! – Kulturbloggen.se
Oemotståndligt underhållande och upplyftande– Variety


PRESSBILDER M.M FÖR NERLADDNING HÄR