Studio S Entertainment Rose (Bio) - Studio S Entertainment

Studio S Entertainment

Omslag av Rose (Bio)

Förstora omslag

Genre BIOFILMER, Drama
Längd 106 min
Land Danmark
Inspelningsår 2022
Regi Niels Arden Oplev
Skådespelare Sofie Gråbøl, Lene Maria Christensen, Anders W. Berthelsen, Søren Malling, Christiane G. Koch, Peter Gantzler, Karen-Lise Mynster
Format Tillåten från 11 år
Artikelnr S1099
Release BIOPREMIÄR 2022-11-11
Omslag av Rose (Bio)

Rose (Bio)

SOFIE GRÅBØL GÖR ”SITT LIVS ROLL” I ÅRETS STÖRSTA DANSKA BIOSUCCÉ! ALLA ÄLSKAR ROSE!

IBLAND MÅSTE MAN TA SIG TILLBAKA FÖR ATT GÅ VIDARE
Hösten 1997 rullar en turistbuss ut från Ålborg med Paris som destination. Ombord finns Inger, hennes syster Ellen och svågern Vagn. I övrigt känner de inga bland deltagarna. Knappt har bussen nått motorvägen förrän Inger högljutt ger sig till känna inför gruppen. Eller mer exakt… hon och ”Rose”, Ingers andra personlighet. Synnerligen upplysta om Ingers svåra kamp mot psykisk ohälsa reagerar vissa i gruppen med sympati och omtanke, vissa med avsmak. Oavsett vad dras hela gruppen in i Ingers öden och missöden, vare sig de vill det eller inte, vilket får sin kulmen i Paris. Här visar det sig att Inger har en dold agenda med sin resan, vars eventuella facit kan vara förklaringen till att hon blivit den hon är…

ROSE är en film som på härligt danskt manér lyckas blanda allvar med humor och värme på ett otvunget sätt som gör filmen samtidigt underhållande och tänkvärd. Något som gått hem både hos kritiker och publik i Danmark, där filmen toppade biolistan i våras och nu har setts av 365 000 biobesökare. Mer än någon annan dansk film hittills i år.

För regi och manus svarar Niels Arden Oplev, som har byggt sin historia på sin egen systers parisresa. För den svenska publiken är Oplev mest känd för ”Män som hatar kvinnor”, som erövrade en Guldbagge för Bästa film och en BAFTA för Bästa utländska film.

I rollen som Inger ser vi Sofie Gråbøl som vi känner från tv-seriesuccéer som ”Nikolaj och Julie” och ”Brottet”, som hon vann en BAFTA för. På bio har vi sett henne bland annat i ”I lodjurets timma” och ”Vår tid ska komma” (från Studio S). För sina bioinsatser har hon erhållit två Bodil (Danmarks Guldbagge) och inte mindre än sju nomineringar. Det är nog inte omöjligt att det blir påfyllning i prishyllan med rollen i ROSE, som flera kritiker kallat ”hennes livs roll”.


* * * * * ”Vacker, gripande och livsbejakande. Helt underbar!” – Femina
* * * * ”Berör, roar och väcker tankar. Sofie Gråbøl gör sitt livs roll” – Aftonbladet
* * * * ”Hjärtevärmande! Upplyftande! Det här är jättebra!” – TV4
* * * * ”Enastående porträtt!” – GP
* * * * ”Varmt och ärligt. Totalt magnetiserande!” – Kulturbloggen

* * * * * ”En briljant feelgood-film med mängder av ömhet och empati” – Informationen (dk)
* * * * * ”Sofie Gråbøl gör sin kanske bästa filmroll någonsin!” – Adresseavisen (no)
* * * * * ”Publiken äääääälskar Rose!” – Berlingske


PRESSBILDER M.M FÖR NERLADDNING HÄR