Studio S Entertainment Kyssen (Bio) - Studio S Entertainment

Studio S Entertainment

Omslag av Kyssen (Bio)

Förstora omslag

Genre BIOFILMER, Drama
Land Danmark
Inspelningsår 2023
Regi Bille August
Skådespelare Esben Smed, Clara Rosager, Lars Mikkelsen, David Dencik, Rosalinda Mynster
Format Tillåten från 11 år
Artikelnr S1138
Release BIOPREMIÄR 2023-09-29
Omslag av Kyssen (Bio)

Kyssen (Bio)

OSCARBELÖNADE BILLE AUGUSTS NYA FILM ÄR ÅRETS STÖRSTA DANSKA BIOSUCCÉ

Danmark, 1913, strax före första världskriget. Anton är en nobel ung man mitt inne i sin officersutbildning. En afton blir han inviterad till bal på baron Løvenskjolds praktfulla herrgård. Intet ont anande bjuder han upp baronens vackra dotter Edith, men eftersom hon är lam i båda benen hamnar hon i en ytterst pinsam situation. Plågad av skuldkänslor blir Anton en ofta förekommande gäst på herrgården. Edith förälskar sig snabbt i den charmante kadetten, men hans känslor handlar tyvärr enbart om vänskap och medlidande. Oförmögen att vara ärlig inför Edith snärjer Anton in sig i ett nät spunnet av allt värre lögner och löften som snabbt närmar sig en rent livsfarlig nivå.

Med KYSSEN är Danmarks främste regissör, Bille August, tillbaka med en ny publik- och kritikersuccé att lägga till sitt imponerande CV av tidigare framgångar som Oscarbelönade ”Pelle Erövraren”, Guldpalmen-belönade ”Den goda viljan”, Selma Lagerlöf-filmatiseringen ”Jerusalem”, de internationella storfilmerna ”Andarnas hus” och ”Les Misérables”, Peter Høeg-filmatiseringen ”Fröken Smillas känsla för snö”, ”En sång för Martin” med Sven Wollter och ”Balladen om Marie Krøyer”. Filmen hade premiär tidigare i år i Danmark och är den hittills största inhemska succén med 225 000 biobesökare.

KYSSEN serverar ett moraliskt dilemma av mest dramatiska sort och bygger på den flitigt filmade österrikaren Stefan Zweigs (1881-1942) roman ”Hjärtats oro”, utgiven av Saga Egmont i Sverige. Hans litterära skatt har resulterat i över etthundra filmatiseringar för film och tv, nu senast ”Mary Queen of Scots”, ”The Grand Budapest Hotel” och ”Schack”.

Huvudrollerna i KYSSEN görs av Esben Smed (”Ser du månen, Daniel”) som Anton och Clara Rosager (”Journal 64”, ”1899”) som Edith. Baron Løvenskjold spelas av Lars Mikkelsen och svensk representation har vi i David Dencik som familjen Løvenskjolds doktor.


* * * * ”Lockar fram det bästa ur skådespelarna” – Aftonbladet

Fotot har episka kvaliteter” – Dagens Nyheter
En njutbar historia där allvaret ligger under ytan” – Sydsvenskan
Annorlunda kärleksfilm som överraskar” – Kulturbloggen

I klass med Pelle Erövraren” – Weekendavisen
Bille August när han är som allra bäst” – Dagbladens Bureau

PRESSBILDER M.M FÖR NEDLADDNING HÄR