Studio S Entertainment Arne Sucksdorff: Samlade verk (DVD) - Studio S Entertainment

Studio S Entertainment

Omslag av Arne Sucksdorff: Samlade verk (DVD)

Förstora omslag

Genre Boxar, Dokumentär, Klassiker, Svensk film
Längd 11 tim 30 min
Land Sverige
Inspelningsår 1940-1972
Regi Arne Sucksdorff
Artikelnr S641
Release 2017-03-27
Omslag av Arne Sucksdorff: Samlade verk (DVD)

Arne Sucksdorff: Samlade verk (DVD)

Här kan du köpa filmen: Discshop, Ginza, CDON eller Kvarnvideo.

.
TRE DOKUMENTÄRFILMER, EN SPELFILM, EN TV-SERIE OCH HELA 16 KORTFILMER – BELÖNADE MED EN OSCAR SAMT TRE PRISER I CANNES, ETT I BERLIN OCH ETT I VENEDIG.

INTRODUKTIONER AV STEFAN JARL

Den svenska filmhistorien har fostrat många fina dokumentärfilmare, men Arne Sucksdorff (1917-2001) är tveklöst den största av dem alla. Sucksdorff levde långa perioder i Sydamerikas djungler och han fick också rykte om sig på 1940-talet som en av världens absolut främsta naturfilmare. Kortfilmen ”Människor i stad”, en poetisk skildring av en sommardag i Stockholm, kom att bli den första svenska filmen att belönas med en Oscar. Flera av hans övriga kortfilmer ses än idag som några av historiens mest anmärkningsvärda och har bland annat prisats på världens tre största filmfestivaler i Cannes, Berlin och Venedig. Första långfilmen, ”Det stora äventyret”, tog även hem en imponerande dubbel av priser i både Cannes och Berlin.
Studio S är stolta över att till Arne Sucksdorffs 100-årsjubileum kunna samla hans kompletta verk av både kort- och långfilmer liksom hans 2-timmarsserie för tv i en och samma box.

Boxen belönades som BEST DVD (THE PETER VON BAGH AWARD) vid filmfestivalen IL CINEMA RITROVATO 2018.

Det stora äventyret (1953)
Ett lodjur vandrar från Norrland till Mellansverige, tvärs igenom ett av industrialisering och urbanisering förändrat landskap. Förutom lodjuret följer filmen två pojkar, en rävhona med fem ungar, en utterunge, tjädertuppar och några ugglor. Belönad på filmfestivalerna i Cannes och Berlin.

En djungelsaga (1957)
En berättelse om människor och människoätande tigrar i ett fjärran land. Inspelad på plats i Bastars djungelområde i centrala Indien. Nominerades till Guldpalmen i Cannes och blev en kritikerrosad film som än idag av många anses vara ett mästerverk. Med musik av Ravi Shankar (Polarpriset 1998).

Pojken i trädet (1961)
16-årige Göte revolterar mot föräldraauktoriteten och så småningom även mot kamraterna hos vilka han bara finner ännu större ofrihet. Han bär på sin egen frihetsdröm, som han till slut desperat försöker förverkliga. Spelfilm med Tomas Bolme, Heinz Hopf och Björn Gustafsson. Med musik av Quincy Jones (Polarpriset 1994).

Mitt hem är Copacabana (1965)
Ett lyriskt reportage, mitt emellan spelfilm och dokumentärfilm, om fyra föräldralösa barn i Rio de Janeiros slum. Deras lekar, optimism och livsglädje tycks oförbrännelig trots den ständiga kampen för mat för dagen. Sucksdorff belönades med en Guldbagge för sin regi.

På jordens baksida (1972)
I fyra halvtimmeslånga avsnitt porträtterar Arne och hustrun Maria Sucksdorff våtmarken i Pantanal, söder om Amazonasdjungeln i Brasilien, där ett av världens mest unika djur- och växtliv finns.

Kortfilmer (1940-1953)
Samtliga av Sucksdorffs kortfilmer. Bland annat den Oscarbelönade ”Människor i stad” (1947), Venedigprisade ”Uppbrott” (1948) och de tre Cannesprisade ”Skuggor över snön” (1945), ”Indisk by” (1951) och ”Vinden och floden” (1953).