Studio S Entertainment Akira Kurosawa Masterpiece Collection 2 (Blu-ray) - Studio S Entertainment

Studio S Entertainment

Omslag av Akira Kurosawa Masterpiece Collection 2 (Blu-ray)

Förstora omslag

Genre Blu-ray, Boxar, Drama, Klassiker
Längd 15 tim 29 min
Land Japan
Inspelningsår 1952-1985
Regi Akira Kurosawa
Skådespelare Toshiro Mifune, Tatsuya Nakadai, Takashi Shimura, Yuzo Kayama
Textning Svenska
Artikelnr S1000
Release 2021-03-29
Omslag av Akira Kurosawa Masterpiece Collection 2 (Blu-ray)

Akira Kurosawa Masterpiece Collection 2 (Blu-ray)

Här kan du streama RAN:
SF AnytimeGoogle PlayViaplayBlockbuster

Här kan du streama KAGEMUSHA – SPÖKGENERALEN:
Google Play

Här kan du streama DODES’KA-DEN:
SF AnytimeBlockbuster

Här kan du streama RÖDSKÄGG:
SF AnytimeViaplayBlockbuster

Här kan du streama HIMMEL OCH HELVETE:
SF AnytimeViaplayBlockbuster

Här kan du streama IKIRU – ATT LEVA:
SF AnytimeGoogle PlayViaplayBlockbuster

DVD eller Blu-ray finns att köpa på Discshop, Ginza, CDON eller Kvarnvideo.

.
SEX DIGITALT RENOVERADE MÄSTERVERK

Giganter som Spielberg, Scorsese, Coppola och Lucas har alla inspirerats av Mäster Kurosawa. Under sin 52 år långa karriär skapade han ett pärlband av banbrytande filmer – inom många genrer. I denna box möter vi en man som försöker finna en mening med livet i IKIRU – ATT LEVA (1952), en av hans mest älskade filmer. I både Ed McBain-deckaren HIMMEL OCH HELVETE (1963) och RÖDSKÄGG (1965) fascineras vi av Kurosawas (och många andras) favoritaktör Toshiro Mifune. I DODES’KA-DEN (1970) förflyttas vi till den japanska slummen i hans mest udda film, Oscarnominerad för Bästa utländska film. Slutligen skakas vi om av Kurosawas två mest spektakulära krigsepos – Guldpalmvinnaren KAGEMUSHA – SPÖKGENERALEN (1980) producerad av hans lärjungar Coppola och Lucas samt Oscarbelönade RAN (1985), den dyraste filmen i Japans historia.

RAN (1985). I 1500-talets Japan är Hidetora Ichimonji en av de mäktigaste klanledarna. En position han nått genom plundringar och mord. Nu är han gammal och lämnar över makten till sina söner Taro, Jiro och Sabura. Därmed hoppas han få slut på våldet. Men istället blir det precis tvärtom… Kurosawas sista riktigt storslagna film, byggd på Shakespeares ”Kung Lear”, som 1985 var den överlägset dyraste filmen i Japans historia. Vinnare av en Oscar (Bästa kostymer) och nominerad till ytterligare tre (regi, foto, scenografi).

KAGEMUSHA – SPÖKGENERALEN (1980). Under 1570-talet kämpar de japanska klanerna om herraväldet. Länsherren Shingen Takeda anställer en tjuv som sin dubbelgångare att användas för att vilseleda fienden. När Shingen dör får tjuven ta hans plats för att fienden fortfarande ska tro att han är i livet. Vasallerna har förordnat att han ska vara i tjänst under tre år framåt, men dubbelgångaren har helt andra planer… Producerad av de stora Kurosawa-fansen Francis Ford Coppola och George Lucas. Belönad med Guldpalmen i Cannes och nominerad till två Oscar (Bästa utländska film och Bästa scenografi).

DODES’KA-DEN (1970). Kurosawas kanske mest udda film, vilken utspelas i Tokyos slumkvarter och bland annat följer en ung man med intellektuell funktionsnedsättning som älskar spårvagnar och ständigt härmar deras ljud (som, enligt honom, låter ”Dodes’ka-den”). Oscarnominerad för Bästa utländska film.

RÖDSKÄGG (1965). Under 1820-talet kommer en ung medicinare med dåligt humör till en landsortsstad för att börja sin praktik. Under stigande ilska inser han att han inte alls ska syssla med finare privatpraktik, utan istället är placerad på ett allmänt sjukhus för att ta hand om fattiga patienter. Kurosawas sista film med Toshiro Mifune. Efter ständiga gräl beslöt de att gå skilda vägar.

HIMMEL OCH HELVETE (1963). Toshiro Mifune i stark filmatisering av Ed McBain-deckaren ”Hotet” från 1959. Den förmögne affärsmanen Kingo Gondo får veta att hans son har blivit kidnappad och gör sig redo att betala lösensumman. Men snart visar det sig att kidnapparna tagit fel barn. De har råkat ta chaufförens son. Kommer Gondo ändå att betala lösensumman?

IKIRU – ATT LEVA (1952). En åldrande byråkrat försöker finna en mening med livet efter att han fått reda på att han drabbats av obotlig cancer. En av Kurosawas mest älskade filmer. Belönad med Juryns specialpris i Berlin.