Studio S Entertainment Mackan (DVD) - Studio S Entertainment

Studio S Entertainment

Omslag av Mackan (DVD)

Förstora omslag

Genre Drama, Klassiker, Svensk film
Land Sverige
Inspelningsår 1977
Regi Birgitta Svensson
Skådespelare Maria Andersson, Kåre Mölder, Franciska von Koch, Willie Andréasson
Artikelnr S1093
Release 2022-10-03
Omslag av Mackan (DVD)

Mackan (DVD)

BIRGITTA SVENSSONS DEBUT FILM – EN ÖVERRASKANDE STOR BIOHIT!

Hon heter Margareta, men kallas ”Mackan”. Hon är 14 år, men ser ut att vara 16. Nu har hennes pappa fått jobb i en trist småstad, så det är här hon tvingas slösa bort sin ungdom. Men tack och lov finns Kennet här, skolans coolaste kille. Han är 18 år, bäst i speedwaylaget och en riktig trofé för ”Mackan” att lägga beslag på. Vilket hon inte behöver, det är han som lägger beslag på henne. På alla sätt. Farligt snygg, visst, men snart ska det visa sig att han främst är bara farlig.

Under 1970-talets senare del fick 50-talet och det tidiga 60-talet en renässans i västvärlden. I Sverige gick The Boppers rakt upp på skivlistorna medan biopubliken flockades till ”Grease” och MACKAN.

Birgitta Svensson regisserade och skrev manus (byggd på hennes egna erfarenheter från uppväxten) till filmen, vilket var hennes debut. Och det var en debut som hette duga! Kritikerna var väl kanske inte så förtjusta i filmen, men det var publiken! Hela 290 000 biobesökare såg denna överraskande stora biohit!

Maria Andersson som spelade ”Mackan” var egentligen 17 år. Strax därpå spelade hon huvudrollen mot Gösta Ekman i ”En kärleks sommar”. Efter ett par mindre roller lämnade hon dock filmkarriären. Kåre Mölder som spelade Kennet gjorde även han sin nästa stora roll mot just Gösta Ekman. Det skedde i ”Slagskämpen”, ett misslyckat svenskt försök att göra internationell actionfilm. Dennis Hopper var också med, men det hjälpte vare sig filmen eller Kåres karriär.