Studio S Entertainment Den stora hembiträdesboxen VOL. 2 (6-disc box) (DVD) - Studio S Entertainment

Studio S Entertainment

Omslag av Den stora hembiträdesboxen VOL. 2 (6-disc box) (DVD)

Förstora omslag

Genre Boxar, Drama, Klassiker, Komedi, Svensk film
Land Sverige
Inspelningsår 1932-1949
Regi Gustaf Molander, Gunnar Olsson, Åke Ohberg, Ragnar Arvedson
Skådespelare Sickan Carlsson, Tutta Rolf, Eva Dahlbeck, Rut Holm, Tollie Zellman, Dagmar Ebbesen, Emy Hagman, Åke Söderblom, Karl-Arne Holmsten, Carl Barcklind, Karin Swanström
Artikelnr S610
Release 2016-04-25
Omslag av Den stora hembiträdesboxen VOL. 2 (6-disc box) (DVD)

Den stora hembiträdesboxen VOL. 2 (6-disc box) (DVD)

Här kan du köpa filmen: Discshop, Ginza, CDON eller Kvarnvideo.

.
De stod långt ned på samhällsstegen, men fyllde samtidigt en central roll i så gott som varje hem i Sverige under den tid då det begav sig. Och de var många dessa välsignade hembiträden som bar landet på sina späda axlar! Därför är det inte konstigt att denna yrkeskår fick en egen filmgenre. Genom starka filmkaraktärer med skinn på näsan, både gamla och unga, vävde regissörerna intressanta historier kring förväxlingskomik, klasskamp, kärlek och framtidshopp.

Studio S presenterar nu den aptitretande uppföljaren till ”Den stora hembiträdesboxen”. Låt oss gå köksvägen och se Tutta Rolf, Rut Holm, Sickan Carlsson och Eva Dahlbeck göra fina rollprestationer.

Fem av boxens sex filmer släpps för första gången på dvd.

LADDA NER PRESSBILDER + PACKSHOT HÄR: https://spaces.hightail.com/receive/a0Wny

Vi som går köksvägen (1932)
Tutta Rolf slår vad med några kamrater att hon i ett år ska klara av att arbeta som hembiträde. Av Gustaf Molander med Tutta Rolf, Carl Barcklind och Bengt Djurberg. Nyrestaurerad och digitaliserad av Svenska filminstitutet.

Sara lär sig folkvett (1937)
Kärlekskomedi med Tutta Rolf som hembiträdet Sara. När en avlägsen släkting dör ärver hon en förmögenhet och hennes liv förändras totalt. Av Gustaf Molander med Tutta Rolf, Emma Meissner och Aino Taube.

Frun tillhanda (1939)
Ingrid läser sociologi på Stockholms Högskola och beslutar sig att studera hembiträdesfrågan genom att gå ut på arbetsmarknaden som just hembiträde. Av Gunnar Olsson med Rut Holm, Dagmar Ebbesen och Karl-Arne Holmsten.

Hanna i societén (1940)
Hanna är hembiträde hos en butter gammal överste och ärver både hans gods och ett par miljoner när han omkommer i en olycka. Av Gunnar Olsson med Rut Holm, Elsa Carlsson och Dagmar Ebbesen.

Brita i grosshandlarhuset (1946)
Brita Månsson är torpardottern som tar jobb som hembiträde hos en grosshandlarfamilj i Stockholm där hon blir förälskad i sonen i huset. Av Åke Ohberg med Eva Dahlbeck, George Fant och Åke Grönberg.

Jungfrun på Jungfrusund (1949)
Grossisten Valdus Kron med dottern Eva bor i Jungfrusund i skärgården. Eva ingår ett vad och byter plats med Ingrid, hembiträdet i huset. Av Ragnar Arvedson med Sickan Carlsson, Emy Hagman och Åke Söderblom.

 

BONUSMATERIAL:

Kortfilmen ”Gno mindre – hinn mera” (1950) från SF-journalen om ”vettigare hemarbete” är ett typiskt exempel på den attityd och det tilltal man använde för att uppfostra medborgarna på den tiden. Medverkande Siv Ericks, Toivo Pawlo och Ingrid Backlin. 12 minuter.

Kortfilmen ”Sommarens inläggningar – vinterns delikatesser” (1949) demonstrerar skillnaden mellan ättiksprit och ättiksyra samt visar tillverkning av ättiksprit, senap och soja i fabriken Druvan i Göteborg. 18 min.

Kort journal film från 1942 där Sickan Carlsson på plats i Spångbergs blomsterhandel gör reklam för en välgörenhetssoaré i Konserthuset. 3 minuter.

12-sidigt häfte med unika stillbilder och utförlig information om filmerna. Stort bildgalleri. Trivia. Skådespelarbiografier.

STUDIO S/ AB SVENSK FILMINDUSTRI