Studio S Entertainment DEN MEST ÖKÄNDA FILMEN I SVENSK FILMHISTORIA! - Studio S Entertainment

Studio S Entertainment

DEN MEST ÖKÄNDA FILMEN I SVENSK FILMHISTORIA!

PETTERSSON & BENDEL från 1933 är den mest ökända filmen i svensk historia.

Premiären i Berlin 1935 ledde till stora antijudiska upplopp och propagandaminister Joseph Goebbels ska ha hållit filmen som en av sina favoriter.

Filmen bygger på en roman av Waldemar Hammenhög (utgiven 1931) och berättar om den arbetslöse charmören Pettersson (Adolf Jahr) som slår sig ihop med den judiske skojaren Bendel (Semmy Friedman) för att med ruffel och båg göra sig rika.

Senast filmen visades i Sverige var 2012 då Stockholms Judiska Filmfestival visade den. ”Vi gör det för att ge en bild av det samhällsklimat som rådde både före och under kriget i Sverige vad gäller synen på judarna”, skrev man på sin hemsida.

När filmen ges ut på dvd kommer den innehålla en introduktion som belyser filmen ur krigshistoriskt perspektiv och förklarar varför filmen trots allt är viktig att ge ut. Utgåvan kommer också innehålla uppföljaren PETTERSON & BENDELS NYA AFFÄRER från 1945, där skojarparet spelas av Thor Modéen och Arne Lindblad. Även denna byggd på en roman av Waldemar Hammenhög (utgiven 1944).

FOTNOT: PETTERSSON & BENDEL nyinspelades 1983 av Hans Alfredson under titeln P & B, nu med Stellan Skarsgård och Allan Edwall i titelrollerna. Den blev en stor succé med 600.000 biobesökare. Bendel var i denna version inte jude, utan grek.

Läs mer om våra kommande releaser här!

Pettersson & Bendel (1933) Filmografinr 1933/12