Studio S Entertainment

Omslag av Till min dotter (Bio)

Förstora omslag

Genre Dokumentär
Land Storbritannien
Inspelningsår 2019
Regi Waad Al-Khateab & Edward Watts
Artikelnr S914
Release BIODATUM EJ KLART
Omslag av Till min dotter (Bio)

Till min dotter (Bio)

ÅRETS VINNARE AV BÄSTA DOKUMENTÄR I CANNES ÄR ENLIGT THE TIMES ”EN AV DE VIKTIGASTE FILMER DU NÅGONSIN KOMMER SE I HELA DITT LIV!”

Detta är en dokumentärfilm olik alla andra.

Oftast är dokumentärer om krigets helvete filmade under begränsad tid av ditresta män som är vana vid att befinna sig inom krigshärdar, och som ofta har ett hotell att fly tillbaka till. FOR SAMA är gjord av en kvinna, själv boende mitt i krigshärden, utan någon som helst plats att fly till, och som spenderat fem år åt att låta kameran gå. Dag som natt. Genom liv och död.
Kvinnan heter Waad Al-Khateab och platsen är Aleppo i Syrien, där hon lever sitt liv, blir förälskad, gifter sig och föder en dotter. Allt medan staden bit för bit tillintetgörs av IS och sen Ryssland. Och allt medan hon och hennes man (en läkare med ett överjordiskt mod) försöker rädda så många liv de kan.

FOR SAMA är en betraktelse av kriget inifrån, av en vanlig människa, och har därför blivit en så mycket mer känslosam, äkta och verklig dokumentär än andra alster. Här blir alla inblandade inte bara en siffra i statistiken, de blir till verkliga människor liksom du, jag, vår familj och våra grannar.

Filmen är gjord som ett kärleksbrev till Waads dotter Sama, för att hon en dag ska få se vad som utspelade sig i Aleppo när hon var för liten för att förstå.

FOR SAMA visades för första gången i våras och har på denna korta tid redan vunnit 17 (!) olika priser på festivaler jorden runt, däribland priset för Bästa dokumentär (Golden Eye) i Cannes i år. Sommaren 2019 har den ordinarie biopremiär, i USA, som första land i världen.

Under Cannesfestivalen skrev The Times: ”Detta är en av de viktigaste filmer du kommer se i hela ditt liv. Enkelt uttryckt har det aldrig någonsin gjorts en film som denna tidigare”.