Studio S Entertainment

Omslag av This is Spinal Tap (Blu-ray)

Förstora omslag

Genre Blu-ray, Komedi, Musik
Land USA
Inspelningsår 1984
Regi Rob Reiner
Skådespelare Christopher Guest, Michael McKean, Harry Shearer, Rob Reiner, June Chadwick, Tony Hendra, Bruno Kirby
Artikelnr S975
Release 2021-10-18
Omslag av This is Spinal Tap (Blu-ray)

This is Spinal Tap (Blu-ray)

FILMEN SOM BBC KALLAR ”DEN ROLIGASTE FILM SOM NÅGONSIN GJORTS” ÄR TILLBAKA!

När THIS IS SPINAL TAP kom 1984 gjorde den knappt något väsen av sig. I USA spelade den in kaffepengar på bio och i Sverige gick den ut direkt på video. Filmen kunde ha sjunkit in i glömskans land för evig tid, men så hände något. Sakta, sakta började det pratas igen om den där ”konstiga fejkdokumentären” som drev med alla rockbandsklichéer, djungeltrumman ljöd allt högre genom åren och fiasko förvandlades till storsuccé.

I dag är THIS IS SPINAL TAP en av de största kultfilmerna. Fansen ser den om och om igen och kan alla repliker. Och på tidningarnas listor över tidernas allra roligaste komedier ligger den alltid högt, till och med etta ibland.

Efter att ha tagit en paus från hundmatsreklamen följer filmaren Marty sin favoritgrupp under deras USA-turné, brittiska Spinal Tap, som skryter om att de är världens mest högljudda band. För honom avslöjar de hemligheten bakom sin framgång, nämligen förstärkare där volymen går till 11 istället för 10. På frågan om det är någon egentlig skillnad: ”Tja, det är ju 1 mer, eller hur?” Dessvärre tycks bandet ha tappat lika många fans som hjärnceller. Turnén drabbas av katastrof efter katastrof. De sjunker så lågt att de till slut är förband åt en dockteater. Slutet tycks nära…

THIS IS SPINAL TAP var Rob Reiners första film som regissör, varefter ett koppel av storsuccéer som ”När Harry träffade Sally”, ”Lida”, ”Stand By Me” och ”På heder och samvete” skulle följa. Manuset skrev han tillsammans med killarna som spelar Spinal Tap, det vill säga Christopher Guest, Michael McKean och Harry Shearer. För Christopher Guest (som för övrigt är gift med Jamie Lee Curtis, vad det nu har med saken att göra) blev detta startskottet för en rad fejkdokumentärer (där han även basade för regin) som ”Best in Show” och ”A Mighty Wind”.