Studio S Entertainment

Omslag av Svenska litterära mästerverk på film Vol. 1 (6-disc)

Förstora omslag

Genre Boxar, Svensk film
Land Sverige
Regi Gustaf Molander, Rune Carlsten, Alf Sjöberg
Skådespelare Lars Hanson, Oscar Ljung, Erik "Bullen" Berglund, Eva Dahlbeck, Georg Rydeberg Irma Christensson, Rune Carlsten, Victor Sjöström, Märta Ekström, Gunn Wållgren, Ulf Palme, Åke Fridell, Gordon Löwenadler, Barbro Hiort af Ornäs, Ulla Jacobsson, Jarl Kulle
Artikelnr S819
Release 2018-09-03
Omslag av Svenska litterära mästerverk på film Vol. 1 (6-disc)

Svenska litterära mästerverk på film Vol. 1 (6-disc)

RID I NATT! (1942)
Vilhelm Mobergs sociala skildring av det gamla bondesamhället i Småland på 1650-talet. Trettioåriga kriget är slut och många som deltog på svenskarnas sida har belönats av drottning Kristina med gårdar. Men det jäser bland bönderna som lyder under kronan och som tappat sin frihet och självständighet. Av Gustaf Molander med Lars Hanson, Oscar Ljung, Erik ”Bullen” Berglund och Eva Dahlbeck. Filmen är digitalt restaurerad av Svenska Filminstitutet.

DOKTOR GLAS (1942
Efter Hjalmar Söderbergs roman. Doktor Glas, en känd stockholmsläkare, får besök av en fru Gregorius som lever i ett olyckligt äktenskap. Hon hyser fysisk ovilja mot sin man, vars sexuella närmanden hon inte längre uthärdar. Av Rune Carlsten. Med Georg Rydeberg Irma Christensson och Rune Carlsten med flera. Filmen är digitalt restaurerad av Svenska Filminstitutet.

KEJSARN AV PORTUGALLIEN (1944)
Efter Selma Lagerlöfs roman. Den fattige bonden Jan i Skrolycka är till åren kommen när han får sitt första barn, flickan Klara Gulla. Först ser han det som en börda i fattigdomen, men blir som förbytt när han får det nyfödda barnet i sina armar. Av Gustaf Molander med Victor Sjöström, Märta Ekström och Gunn Wållgren.

BARA EN MOR (1949)
Efter Ivar Lo-Johanssons roman. Den granna statarflickan Rya-Rya blir övergiven av sin fästman på grund av illasinnat byskvaller. Hon blir med barn med en annan och blir tvungen att gifta sig. Under sitt strävsamma liv får hon flera barn och får uppleva statarens alla plågor med urusla bostäder, hänsynslösa godsherrar och omänskligt hårt arbete. Av Alf Sjöberg med Eva Dahlbeck, Ulf Palme och Åke Fridell. Filmen är digitalt restaurerad av Svenska Filminstitutet.

BARABBAS (1953)
Efter Pär Lagerkvists roman. Vid påskhögtiden friger den romerska ockupationsmakten i Jerusalem rövaren Barabbas. Samtidigt låter den på judarnas begäran korsfästa en predikare som kallar sig Jesus och utger sig för att vara Guds son. Barabbas blir vittne till den dödes lidande och ser ett mörker sänka sig över trakten i dödsögonblicket. Av Alf Sjöberg med Ulf Palme, Gordon Löwenadler och Barbro Hiort af Ornäs.

KARIN MÅNSDOTTER (1954)
Historisk genremålning med delar av August Strindbergs drama Erik XIV insprängt i handlingen. Enligt folkmyten möter prins Erik den älskliga Karin, dotter till Måns Knekt, i en kyrka, fängslas av henne och för henne till hovet. Av Alf Sjöberg med Ulla Jacobsson, Jarl Kulle och Ulf Palme. Filmen är digitalt restaurerad av Svenska Filminstitutet.