Studio S Entertainment

Omslag av Svält

Förstora omslag

Genre Drama, Svensk film
Land Sverige/Danmark/Norge
Regi Henning Carlsen
Skådespelare Per Oscarsson, Gunnel Lindblom, Birgitte Federspiel
Artikelnr S821
Release 2019-08-21
Omslag av Svält

Svält

FILMEN SOM GAV PER OSCARSSON SKÅDESPELARPRISET I CANNES!

Året är 1890. Pontus, en fattig och hungrande författare, vandrar i Christiania på jakt efter kärleken och en möjlighet att få sina verk publicerade. Allt han möter är nederlag och lidande medan hans sinne för verkligheten förtvinar. Ena stunden är han förtjust och nästa förbannar han allt. Trots detta lyckas han upprätthålla mänsklig värdighet och stolthet.

Pontus i SVÄLT är Per Oscarssons paradroll. Den gav honom inte bara Guldbaggen hemma i Sverige, utan också priset för Bästa huvudroll i Cannes, en Bodil Award i Danmark och Kritikernas pris i USA.

Den svensk/dansk/norska samproduktionen har två svenskar i huvudrollen (Per Oscarsson och Gunnel Lindblom), är regisserad av en dansk (Henning Carlsen), bygger på en bok av den norske Nobelpristagaren Knut Hamsun och visades över hela världen. För Oscarssons del innebar detta ett internationellt genombrott och roller mot storheter som Peter Sellers, Michael Caine, Mia Farrow med flera.

Förlagans författare Knut Hamsun är förstås värd ett eget kapitel, vilket han fick när Jan Troell gjorde filmen ”Hamsun” 1996 med Max von Sydow i titelrollen. Denna film ger Studio S påpassligt nog ut på dvd samma datum som SVÄLT.