Studio S Entertainment

Omslag av Rififi

Förstora omslag

Originaltitel Du rififi chez les hommes
Genre Klassiker, Thriller
Längd 100 min
Land Frankrike
Inspelningsår 1955
Regi Jules Dassin
Skådespelare Jean Servais, Jules Dassin, Carl Möhner, Robert Manuel, Marie Sabouret
Textning Svenska, danska, norska, finska
Format Region 2, Widescreen, Dolby Digital Stereo
Artikelnr S012
Extras Biografier med regissören Jules Dassin och huvudrollsaktören Jean Servais. Trivia om filmen. Originaltrailern.
Release 05/02/2007
Omslag av Rififi

Rififi

Tarantino, Kubrick och Truffaut är bara några av de mästerregissörer som hypnotiserats och influerats av Rififi. Utan den hade verk som Reservoir Dogs eller De misstänkta knappast existerat. Inte Jönssonligan heller, för den delen.

1955 blev Rififi den största succén i Frankrikes historia, men resten av världen var ännu inte mogna för den banbrytande filmen. Dess nakna våld och brott mot konventioner – såväl cineastiska som moraliska – gjorde att den omedelbart totalförbjöds i en mängd länder.

Iförd hatt, trenchcoat och med en Gaulois ständigt dinglande nedanför de sorgsna ögonen återvänder Tony (Jean Servais) till ett grådaskigt Paris efter fem år bakom galler. När han inser att hans kvinna vänstrar med en annan gangster låter han sig övertalas till ett sista jobb – en stöt med 240 miljoner i potten, som utmynnar i en av de mest berömda filmscenerna i historien.

Rififi är tveköst kriminalfilmshistoriens mest inflytelserika verk – imiterad och kopierad många gånger om, men fortfarande oöverträffad.

“Tveklöst historiens bästa kriminalfilm!” / Justin Gilbert, Daily Mirror

“Den bästa film noir jag någonsin sett!” / François Truffaut

“100% Mästerverk!” / Empire

“Den 30 minuter långa, ordlösa kuppscenen är bland det mest spännande som gjorts sedan rörliga bilder uppfanns!” / Time Magazine