Studio S Entertainment

Omslag av Per-Anders Fogelströms Stockholmsporträtt (3-disc)

Förstora omslag

Genre Boxar, Drama, Svensk film
Land Sverige
Inspelningsår 1950-1976
Regi Ingvar Skogsberg, Alf Kjellin, Lars-Eric Kjellgren
Skådespelare Sven-Eric Gamble, Inga Landgré, Adolf Jahr, Eva Dahlbeck, Åke Grönberg, Ann-Marie Gyllenspetz, Eddie Axberg, Britt-Louise Tillbom, Kjell-Hugo Grandin.
Artikelnr S717
Release 2017-08-21
Omslag av Per-Anders Fogelströms Stockholmsporträtt (3-disc)

Per-Anders Fogelströms Stockholmsporträtt (3-disc)

Mina drömmars stad (1976)
Per Anders Fogelströms bästsäljande roman om arbetare i Stockholm under andra halvan av 1800-talet var en av 1970-talets mest omtalade svenska epokfilmer och en av SF:s mest påkostade produktioner. I centrum finner vi kärleksparet Henning och Lotten, spelade av Eddie Axberg och Britt-Louise Tillbom, som går igenom hårda tider av dåligt betalda arbeten, fattigdom och sjukdom men vars liv också präglas av kärlek, vänner och ett Stockholm som sakta men säkert växer fram till en modern storstad.

Möten i skymningen (1957)
Alf Kjellins filmatisering av Per Anders Fogelströms roman från 1952 är berättelsen om Olle som kommer till Stockholm för att börja arbeta på ett tryckeri. Han får ett rum hos sin arbetskamrat Victor och delar lägenhet med alkoholisten Roffe och hans otrogna fru Irma. Olle förälskar sig i Irmas syster Barbro. I rollerna ser vi Birger Malmsten, Eva Dahlbeck, Ann-Marie Gyllenspetz samt Åke Grönberg och Erik Strandmark i några av sina mest finstämda roller.

Medan staden sover (1950)
“Kanske vår första riktigt samhällstillvända film” skrev Jonas Sima om Medan staden sover när den visades på tv 1977. Fogelströms roman “Ligister” låg till grund för filmen om ett håglöst drivande ungdomsgäng på Södermalm i Stockholm. Huvudrollen som gängledaren Jompa spelas av Sven-Eric Gamble. Rollen skrevs av Ingmar Bergman och både omhuldades och skapade debatt för att vara en av svensk films första riktiga “tough guys” i den stil som bl.a. Richard Widmark och Humphrey Bogart cementerat i amerikansk film.