Studio S Entertainment

Omslag av Nell

Förstora omslag

Genre Drama
Längd 1 tim 48 min
Land USA
Inspelningsår 1994
Regi Michael Apted
Skådespelare Jodie Foster, Liam Neeson, Natasha Richardson
Textning Svenska, danska, norska, finska
Format Bild 16x9 (2.35:1), Ljud Stereo, Region 2
Artikelnr S199
Release 2011-02-02
Omslag av Nell

Nell

NOMINERAD FÖR

GOLDEN GLOBE

BÄSTA FILM

OSCAR

Bästa skådespelerska

JODIE FOSTER

I en ensligt belägen bergstuga i North Carolina görs en fascinerande upptäckt. Här finner man Nell (Foster), en kvinna som fötts i hemlighet och under hela sitt liv levt isolerad med sin nu avlidna mor som enda mänskliga kontakt.
Skrämd och skygg tas hon om hand av ett vänligt läkarpar (Neeson och Richardson) och introduceras storögt för världen utanför vildmarken. Men snart visar civilisationen upp sitt allra fulaste ansikte. Hänsynslösa journalister ser chansen att exploatera vildkvinnan, forskare kräver att få utföra experiment på henne och plötsligt befinner sig Nell på flykt undan en okänd och skrämmande värld.

TRIVIA
Nell är regisserad av Michael Apted, hyllad för sina fängslande kvinnoporträtt. 1980 Oscarbelönades Sissy Spacek för rollen som countrylegenden Loretta Lynn i hans Coal Miner’s Daughter, 1988 Oscarnominerades Sigourney Weaver för porträttet av forskaren Dian Fossey i De dimhöljda bergens gorillor och 1994 fick Jodie Foster vara med om samma ära för Nell, som hon även producerat.

”Ett av de mest fängslande och förbluffande porträtt som gjorts på film.”

/All Movie Guide