Studio S Entertainment

Omslag av Milos Forman – The Sixties Collection (5 Disc Box) (DVD)

Förstora omslag

Genre Boxar, Drama, Komedi
Längd 98 min
Land Tjeckien
Inspelningsår 196x
Regi Milos Forman
Skådespelare Jan Vostrcil, Vladimir Pucholt, Ladislav Jakim, Pavla Martinkova, Hana Brejchová, Josef Sebanek, Josef Valnoha, Frantisek Debelka, Jan Stöckl
Textning Svenska, danska, norska, finska
Format Region 2, 2.35:1 Widescreen, Dolby Digital Stereo
Artikelnr S069
Extras Exklusiv dokumentär producerad av American Film Institute - Milos Forman: Det allseende ögat (60 min)
Release 10/01/2008
Omslag av Milos Forman – The Sixties Collection (5 Disc Box) (DVD)

Milos Forman – The Sixties Collection (5 Disc Box) (DVD)

Gökboet-regissörens
första fyra filmer + exklusiv dokumentär! Med sina stilbildande tjeckiska verk och storsuccéer som Gökboet, Hair och Amadeus räknas Milos Forman till de största filmkonstnärerna. Hans filmer har erövrat hela 13 Oscars och 33 Oscarnomineringar.
TALANGTÄVLINGEN:

Talangtävlingen anses av många filmhistoriker vara verket som drog igång 60-talets betydelsefulla tjeckiska Nya vågen, kännetecknat av en dokumentär stil där individen alltid sattes i fokus istället för ting eller miljö.


Filmen består av två närbesläktade episoder. I den första får vi följa två lokala orkestrar i deras förberedelser inför en landsomfattande musiktävling, men ynglingarna i deras band ställer till stora problem. I den andra bjuds vi in till en talangjakt och möter en flicka som ljuger för sin chef för att kunna smita iväg till uttagningen och en annan tjej som drabbas av akut rampfeber.


“Formans debut är en underbar film!” / Time OutDET SVARTA FÅRET:

BÄSTA FILM – LOCARNO FILM FESTIVAL


Det svarta fåret var filmen som inspirerade till Roy Anderssons konstnärskap. Inte minst En kärlekshistoria bär många likheter i skildringen av ung, famlande kärlek och klyftan mellan unga och vuxna.

I centrum står 16-årige Petr som vill så väl, men ändå alltid klantar till det. I jobbet som snabbköpsdetektiv är han oduglig, hans försök att närma sig den mer erfarna Asa är mest pinsamma och hemma betraktas han och hans Beatles-frilla som något från yttre rymden. Ständigt utsätts han för faderns ålderstigna predikningar som hamras in med marschkängor, fast Petr bara vill lära sig om livet genom sina egna felsteg.

“Sällan har ungdom skildrats så ÖVERTYGANDE som här!” / SydsvenskanEN BLONDINS KÄRLEKSAFFÄR:

OSCARS-NOMINERAD FÖR BÄSTA UTLÄNDSKA FILMI Milos Formans Oscar- och Golden Globe-nominerade genombrott möter vi Andula, en kärlekslängtande tonåring i en småstad där det går 16 kvinnor på varje man. Tursamt nog möter hon en gästspelande pianist från storstaden och tillbringar en natt med honom, vilken avslutas med att han vårdslöst ber henne “hälsa på någon gång”. Andula tar honom dock på orden och plötsligt står hon där med resväskan på hans tröskel. Problemet är bara att han fortfarande bor hemma.


En generationskrock av filmhistoriska dimensioner tar vid när gamla värderingar möter nya, frisinne möter prudentlighet och mamman börjar agera kyskhetspräst. Händerna på täcket!

“UNDERBART SKARPSYNT vardagsskildring full av ömhet och sympati. Och dessutom FRUKTANSVÄRT ROLIG!” / ArbetetDET BRINNER, MIN SKÖNA:

OSCARS-NOMINERAD FÖR BÄSTA UTLÄNDSKA FILMDet brinner, min sköna! hade premiär strax innan Sovjets intåg i Tjeckoslovakien 1968 och bannlystes genast av den nya regimen när den avslöjades som en “farlig, politisk satir”. Milos Forman hotades med tio års fängelse för att ha gjort filmen, samtidigt som 40.000 brandmän slutade sina jobb i protest mot hur han skildrade yrkeskåren.

Filmen tilldrar sig under en stor brandkårsfest där precis allt går åt helskotta. Ungdomarna hamnar hånglande under långborden, kandidaterna till titeln “Miss Brandkår” visar sig vara fula som stryk, tombolavinsterna stjäls systematiskt – och mitt under kalabaliken går brandlarmet!

“EN FILM AV STOR MÄNSKLIG VÄRME! Förkrossande underhållande och väsentlig på gränsen till det oumbärliga!” / Gunnar Oldin, FilmkrönikanBONUSFILM:

Milos Forman: Det allseende ögat

Exklusiv dokumentär om mästerregissören med Jim Carrey, Michael Douglas med flera.Textning: Svenska, danska, norska och finska.

src=”./images/f-images/f-milosforman.jpg”>