Studio S Entertainment

Omslag av Jean Gabin Masterpiece Collection

Förstora omslag

Originaltitel La grande illusion, Le quai des brumes, Le jour se lève
Genre Boxar, Drama, Klassiker
Längd 9 tim 20 min
Land Frankrike
Inspelningsår 1937-1939
Regi Jean Renoir och Marcel Carné
Skådespelare Jean Gabin, Pierre Fresnay, Erich von Stroheim, Michael Simon, Michéle Morgan, Jules Berry, Arletty
Artikelnr S567
Release 2016-10-03
Omslag av Jean Gabin Masterpiece Collection

Jean Gabin Masterpiece Collection

SKÅDESPELARGIGANTENS BÄSTA FILMER, FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ DVD I SVERIGE!

Studio S presenterar stolt de allra bästa filmerna med den franske skådespelargiganten och nationalikonen Jean Gabin (1904-1976) – för första gången på dvd i Sverige!
Praktverk som inte bara är Jean Gabins bästa filmer, utan tre av de mest hyllade franska filmer som gjorts överhuvudtaget.
Samtliga av dem totalförbjöds av nazisterna under ockupationstiden, men ges nu ut i originalversionerna. Digitalt restaurerade.

DAGEN GRYR
En beväpnad fabriksarbetare barrikaderar sig på vinden i ett hyreshus efter att ha anklagats för mord, samtidigt som huset omringas av poliser och en hätsk folkhop. Banbrytande för sitt sätt att använda återblickar och nyinspelad i Hollywood som Lång natt (1947) med Henry Fonda.

DEN STORA ILLUSIONEN
Antikrigsfilm som nazisterna kallade ”Filmkonstens fiende nr 1”. Om en grupp franska fångar under första världskriget som planerar att fly samtidigt som de blir vän med en kultiverad tysk officer (Erich von Stroheim). Bygger på en sann historia som Jean Renoir (själv lägerfånge under kriget) fått berättad för sig. Filmen Oscarnominerades till Bästa film och finns på de flesta kritikers listor över historiens främsta verk.

DIMMORNAS KAJ
En efterspanad desertör försöker lämna landet via La Havres dimhöljda hamnkvarter, men dras in i en ödesdiger mordintrig av en vacker kvinna. Genombrottet för Gabins motspelerska, blott 18-åriga Michèle Morgan, som jämfördes med en ung Garbo.

omsl-jeangabin