Studio S Entertainment

Omslag av En väldig vänskap

Förstora omslag

Originaltitel Fusi
Genre Drama
Längd 1 tim 34 min
Land Island
Inspelningsår 2015
Regi Dagur Kári
Skådespelare Gunnar Jónsson, Ilmur Kristjánsdóttir, Sigurjón Kjartansson, Franziska Una Dagsdóttir, Margrét Helga Jóhannsdóttir, Arnar Jónsson
Artikelnr S649
Release 2017-08-14
Omslag av En väldig vänskap

En väldig vänskap

ISLÄNDSKA En väldig vänskap LOCKADE STORPUBLIK OCH SKRÄLLDE PÅ TRIBECA FILM FESTIVAL

Isländska En väldig vänskap överraskade stort när den lade beslag på tre av de största priserna vid prestigefyllda Tribeca Film Festival i New York – Bästa film, Bästa manliga huvudroll och Bästa manus.

Juryn gav följande utlåtande:

”Med sin blandning av humor och patos är En väldig vänskap en film som fångar våra hjärtan totalt. Bortom sin omaka kärlekshistoria är det en film om trångsynthet, ensamhet, mobbning och psykisk sjukdom som övertrumfas av den mänskliga själen och kärlekens makt.”

Även publikmässigt har den lilla filmen varit en överraskning. I Danmark stod filmen för sommarens/höstens skräll när den lockade hela 62.000 biobesökare.

Den varma, vemodiga och mycket sorgsna berättelsen handlar om Fusi, en vänlig och överviktig 43-årig jätte som fortfarande är oskuld och bor hemma hos mamma. Mesta tiden lyssnar han på hårdrock och leker krig med sina tennsoldater. På jobbet blir han ständigt utsatt för mobbing och övergrepp. Hans liv tycks mest vara en långsam vandring mot döden. Men så möter han Hera, en sprallig tjej som tycker om honom, men som lider av psykisk ohälsa. Hon är i stort behov av hjälp och Fusi är beredd att göra allt för henne, vare sig hon vill det eller inte…