Studio S Entertainment

Omslag av En officer och spion (Bio)

Förstora omslag

Originaltitel J’accuse
Genre Drama
Land Frankrike/Italien
Inspelningsår 2019
Regi Roman Polanski
Skådespelare Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Grégory Gadebois
Artikelnr S918
Release BIOPREIMÄR 2020-02-28
Omslag av En officer och spion (Bio)

En officer och spion (Bio)

ROMAN POLANSKIS NYA STORFILM – BELÖNAD MED JURYNS STORA PRIS I VENEDIG!

Regissörslegenden Roman Polanski är inte bara aktuell som rollfigur i Quentin Tarantinos ”Once Upon a Time… in Hollywood”, han är synnerligen aktuell som sig själv också.

I september visades hans senaste storfilm, EN OFFICER OCH SPION, inom tävlan i Venedig och hyllades av kritikerkåren. Festivaljuryn var också knockad och delade ut Juryns Stora Pris till filmen.

EN OFFICER OCH SPION bygger på bestsellern av Robert Harris, som även skrivit manuset ihop med Polanski. Även Polanskis ”The Ghost Writer” från 2010 byggde på en roman av Harris.
Filmen skildrar Dreyfus-skandalen som skakade Frankrike i 1800-talets slut då Alfred Dreyfus, en ung judisk kapten, dömdes mot sitt nekande för landsförräderi. Efter att Dreyfus deporterats till den ökända Djävulsön för att avtjäna sitt livstidsstraff börjar officerskollegan Georges Picquart nysta i fallet och inser att ett justitiemord har begåtts, vilket får honom att omvärdera synen på sitt hemland.

EN OFFICER OCH SPION är en gripande skildring om en visselblåsares envisa kamp för att avslöja en omfattande politisk komplott byggd på judehat, och känns lika aktuell i dag som för 125 år sedan.

Rollen som Georges Picquart spelas av Jean Dujardin, en av Frankrikes populäraste filmstjärnor, främst känd för sin Oscarbelönade roll i ”The Artist”. Dreyfus gestaltas av Césarbelönade Louis Garrel, som vi sett på bio i Sverige i ”Dreamers” och ”Brev från månen”.