Studio S Entertainment

Omslag av Efter revolutionen (TriArt)

Förstora omslag

Originaltitel Après mai
Genre Drama
Längd 122 min
Land Frankrike
Inspelningsår 2012
Regi Olivier Assayas
Skådespelare Clément Métayer, Lola Créton, Felix Armand
Artikelnr TR1232
Release 2013-07-10
Omslag av Efter revolutionen (TriArt)

Efter revolutionen (TriArt)

Paris tidigt 1970-tal. Studentrevolten i maj 1968 är avslutad men idéerna och upproret lever kvar. Gilles, en ung student med spirande konstnärsdrömmar, är fullt upptagen av tidens politiska strömningar och tillsammans med sina vänner engagerar han sig i fullt i kampen för ett annat samhälle. Deras aktioner blir allt mer radikala och när ett bråk med några säkerhetsvakter går överstyr ställs gruppen inför en rad personliga och kärleksrelaterade val.

Efter revolutionen belönades med pris för bästa manus vid filmfestivalen i Venedig 2012

“Jag ville berätta historien om vad som hände efter majrevolten 1968. En tid när den revolutionära upplevelsen fortfarande levde kvar. Det var en unik tid i fransk 1900-talshistoria. Självklart fanns ingen nostalgi över 1968 då, det hade ju just hänt. Den enda framtidsutsikt som fanns var idén om en ny revolution, en bättre variant av maj-revolutionen, en lyckad sådan.

I dag gör ingen planer för en ljusare morgondag, ett framtida Utopia. Det kravet ställs istället på regeringen. De ska förhindra en exkludering. Kraven som ställs är emellertid fragmenterade, uppsplittrade. Vi blir berörda av orättvisor men gör ingen global analys. På 70-talet var vi emot hela tanken på en regering. Ingen ville vara inkluderad, handlingsplanen var att tillhöra de exkluderad.”

-Olivier Assays