Studio S Entertainment

Omslag av Det andra Heimat (TriArt)

Förstora omslag

Originaltitel Die andere Heimat
Genre Drama
Längd 225 min
Land Tyskland / Frankrike
Regi Edgar Reitz
Skådespelare Jan Dieter Schneider, Antonia Bill, Maximilian Scheidt
Release 2014-11-12
Omslag av Det andra Heimat (TriArt)

Det andra Heimat (TriArt)

I mitten av 1800-talet emigrerade hundratusentals fattiga människor från Tyskland och Europa till Sydamerika. En desperat handling för att fly från den fattigdom och despotism som rådde i hemlandet. Emigranternas motto var: ”Vilket öde som helst är bättre än döden”.

I filmens centrum finns två bröder som inser att det bara är deras drömmar som kan rädda dem. Den yngre av dem, Jakob, läser varje bok han kommer över. Han drömmer om att lämna sin by, Schabbach, för äventyret långt borta på en okänd kontinent.

“Det andra Heimat” är en svepande och episk berättelse om massutvandringen av tyska bönder och hantverkare till ”den nya världen”. En europeisk och sann historia, en berättelse om framtidstro. Som Jakob skriver i sin dagbok: ”Kan man ha en högre målsättning i livet än att försöka följa den rätta vägen och fly från tyranni och hänsynslöshet? För allting kan förloras under ett ögonblick och försvinna ner i ettsvart hål. Men vi kan aldrig förlora det som finns i våra hjärtan”.

Det andra Heimat har spelats in i samma anda som Reitz tidigare ”Heimat-trilogi”.

———-

“Edgar Reitz delar inte ut självklara sympatier, här har alla ett lågmält dramaturgiskt existensberättigande.” – Kulturnyheterna

omsl-detandraheimat.jpg