Studio S Entertainment

Omslag av Bakom stängda dörrar (TriArt)

Förstora omslag

Genre Drama
Längd 105 min
Land Frankrike
Inspelningsår 2012
Regi François Ozon
Skådespelare Dans la maison
Release 2013-07-31
Omslag av Bakom stängda dörrar (TriArt)

Bakom stängda dörrar (TriArt)

När franskläraren Germain ser begåvningen i sin unge elev Claude har han ingen aning om vad som väntar. Claude har fått som skrivuppgift att göra en kortare redogörelse över vad som hänt i helgen men lämnar in en längre berättelse om en klasskamrats familjeliv fylld med pikanta detaljer. Germain inser det olämpliga i texten men blir så fascinerad av avslutningen ”fortsättning följer” att han låter sin elev hållas. Men när Claudes fortsatta djupdykning i klasskamratens familjeliv börjar ta allt underligare former övergår lärarens fascination snart i skräck.

Regissören François Ozon om den spanska pjäsen ”El Chico de la última fila” som han har baserat sin film på:
”Det var relationen mellan läraren och eleven som grep mig mest när jag såg Juan Mayorgas pjäs. I filmen utgår vi från bådas perspektiv. Vanligtvis är det eleven som lär sig något av läraren, men här lär sig båda av varandra. Det är ett lekfullt spel som berör frågor kring berättande och fantasi. Den kreativa balansen mellan redaktör och författare, producent och regissör eller varför inte publik och regissör? När jag läste pjäsen såg jag en chans att prata indirekt om mitt arbete, film, inspiration och dess källor. Det handlar om att skapa och vad det innebär att vara publik”

François Ozon
François Ozon föddes i Paris och tillhör Frankrikes mest hyllade och populära regissörer. Han långfilmsdebuterade 1998 med Sitcom. Sedan har det blivit tolv långfilmer varav det stora flertalet haft biografdistribution i Sverige. 9 kvinnor, Swimming Pool, Tiden som finns kvar och Potiche – en fransk troféfru är några exempel.

I slutet av förra året tog François Ozon och hans humoristiska thriller Bakom stängda dörrar festivalvärlden med storm. Världspremiären skedde på Toronto filmfestival där filmen vann kritikerpriset. Två veckor senare hade den Europapremiär i San Sebastian där den vann pris för bästa film och François Ozon förärades även utmärkelsen för bästa manus.