Studio S Entertainment

Omslag av Anastasia

Förstora omslag

Genre Drama, Klassiker
Land USA
Inspelningsår 1956
Regi Anatole Litvak
Skådespelare Ingrid Bergman, Yul Brynner, Helen Hayes, Akim Tamiroff, Martita Hunt, Felix Aylmer
Artikelnr S873
Release Q3 2020
Omslag av Anastasia

Anastasia

STORFILMEN SOM RESULTERADE I INGRID BERGMANS ANDRA OSCAR

Paris 1928. Trots officiella uppgifter att tsar Nicolaj II och hustrun Alexandras fem barn mördades tillsammans med sina föräldrar under ryska revolutionen florerar ryktena om att den yngsta dottern, Anastasia, faktiskt överlevde bolsjevikernas attack tio år tidigare. Av detta skäl har Bank of England behållit hennes miljonarv orört. Pengar som Sergei Bounine, före detta general i tsarens armé, nu planlägger att lura till sig genom att anlita en kvinna från rännstenen med slående likheter med Anastasia och låta henne utge sig för att vara arvtagerskan. Men under den tid som Bounine drillar kvinnan att uppföra sig som Anastasia börjar han vackla i sin tro om vem hon egentligen är…

ANASTASIA är löst baserad på den sanna historien om Anna Anderson (här kallad Anna Koreff) som påstods vara Storfurstinnan av Ryssland. Rollen görs av Ingrid Bergman, som i denna film gjorde comeback i Hollywood efter att flera år ha varit verksam i Europa efter att hon flytt från man och barn för att gifta sig med filmregissören Roberto Rossellini. Rollen som Sergei Bounine görs av Yul Brynner, som föddes i Ryssland och kom till USA som 21-åring, där han gjorde storstilad Hollywoodkarriär och knep en Oscar för huvudrollen i ”Kungen och jag”.

ANASTASIA var en stor succé 1957 och resulterade i Bergmans andra Oscar av tre (den första fick hon för ”Gasljus” 1945 och den tredje för ”Mordet på Orientexpressen” 1975).